Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Oleskelu- ja työlupa - Suomen suurlähetystö, New Delhi : Palvelut : Oleskelu- ja työluvat

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, New Delhi

E-3, Nyaya Marg, Chanakyapuri, New Delhi 110021, India
Puh. +91-11-4149 7500, S-posti: sanomat.nde@formin.fi
Suomi | English | Svenska | facebook | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Oleskelulupa

Ulkomaalainen tarvitsee oleskeluluvan yli kolme kuukautta kestävään oleskeluun Suomessa. Oleskelulupa tarvitaan pääsääntöisesti myös tätä lyhyempää työskentelyä varten.

Asiakaspalveluaika

07.11.2016 alkaen oleskelulupahakemuksia otetaan vastaan vain ajanvarauksella. Ajat varataan suurlähetystöstä sähköpostitse visa.nde@formin.fi Sähköpostissa pyydämme mainitsemaan hakemusperusteen (esim. erityisasiantuntija, opiskelija, Suomen kansalaisen puoliso), hakijan kansalaisuuden sekä hakijoiden lukumäärän. Mikäli oleskeluluvan hakija tarvitsee viisumin Intiaan, hakijan tulee huomioida kyseessä olevan viisumin hakemisen kesto varatessaan aikaa suurlähetystöstä.

Mikäli hakija ei pääse hänelle varattuna ajankohtana, aika tulee peruuttaa vähintään 3 arkipäivää ennen sovittua aikaa. Päiväkohtaisia aikoja on rajoitetusti.

Oleskelulupahakemusten vastaanottoaika suurlähetystössä: ma - to klo 09.00-12.00

Oleskelulupapäätöksen noutamisaika suurlähetystöstä on ma - to klo 14.00 - 15.00

Oleskelulupakyselyissä pyydämme olemaan suoraan yhteydessä Maahanmuuttovirastoon.

Oleskelulupaprosessi

Oleskelulupahakemus jätetään henkilökohtaisesti suurlähetystöön. Hakemus tulee täyttää huolella ja sen tulee olla allekirjoitettu. Tarvittavat liiteasiakirjat on hankittava etukäteen ennen hakemuksen jättämistä, ja ne jätetään samanaikaisesti hakemuksen yhteydessä suurlähetystöön.

Oleskelulupahakemukset käsitellään ja päätökset tehdään Maahanmuuttovirastossa Helsingissä.

Suurlähetystö ei voi vaikuttaa Maahanmuuttoviraston käsittelyaikaan. Keskimääräiset käsittelyajat löytyvät Maahanmuuttoviraston sivuilta.

Miten lupaa haetaan?

Työnteon, opiskelun ja perhesiteen perusteella voi oleskelulupaa hakea verkossa sähköisesti osoiteessa Enter Finland.

Jätettyänne hakemuksenne Enter Finland -palvelussa, teidän tulee käydä henkilökohtaisesti kuukauden sisällä suurlähetystössä todistamassa henkilöllisyytenne ja esittämässä alkuperäiset hakemuksen liiteasiakirjat.

Jos saavut Suomeen työharjoittelijaksi, tarvitset aina oleskeluluvan. Oleskelulupa vaaditaan riippumatta kotimaastasi ja harjoittelusi kestosta. Lisätietoa työharjoittelusta löydät Maahanmuuttoviraston sivuilta.

Oleskelulupaa voi hakea myös täyttämällä lomakkeen käsin ja asioimalla henkilökohtaisesti lähtömaan Suomen edustustossa.

Päätöksen tekee Maahanmuuttovirasto. Kunniakonsulaatit eivät voi ottaa hakemuksia vastaan.

Hakemus tulee täyttää huolella ja sen tulee olla allekirjoitettu. Tarvittavat liiteasiakirjat on hankittava etukäteen ennen hakemuksen jättämistä. Hakemuksen kielet ovat suomi, ruotsi ja englanti. Kaikkien liitteiden tulee olla käännetty joillekin näistä kielistä. Hakemusta jätettäessä hakijalta otetaan sormenjäljet.

Hakemusta ei voi jättää asiamiehen tai postin välityksellä.

Yleiset vaatimukset oleskeluluvan hakemiseen

Kaikkien oleskelulupaa hakevien, riippumatta oleskeluluvan tyypistä, on täytettävä nämä vaatimukset:

  • Hakijan on oltava itse paikalla hakemusta jätettäessä
  • Kaikki asiakirjat tulee esittää alkuperäisinä
  • Mukaan tulee liittää valokopiot kaikista hakemuksen yhteydessä esitettävistä asiakirjoista
  • Hakijan on itse tai avustavan henkilön avulla täytettävä oleskelulupahakemuslomake vaadittavine liitteineen
  • Passin tulee olla voimassa vähintään sille ajalle, jolle oleskelulupaa haetaan
  • Mukaan tulee liittää valokopiot kaikista passin sivuista, joilla on merkintöjä
  • Kaksi valokuvaa. Ohjeet poliisin sivuilta.
  • Afganistanilaiset hakijat; kopio kansallisesta henkilökortista (tazkira) ja käännös.

Mitä oleskelulupa maksaa?

Oleskelulupamaksu peritään etukäteen hakemusta jätettäessä.

Hinnasto löytyy edustuston sivulta

Maksu tulee suorittaa pankkisekillä (Demand draft in favor of EMBASSY OF FINLAND) Intian rupioissa voimassa olevan vaihtokurssin mukaan.

Käsittelymaksua ei palauteta, vaikka päätös olisi kielteinen.

Oleskelulupakortti

Mikäli hakija saa myönteisen oleskelulupapäätöksen, saa hän biometriset tunnisteet sisältävän oleskelulupakortin.

Mikäli kortti anastetaan tai se katoaa, tulee kortin haltijan tehdä asiasta ilmoitus poliisille  ja hakea uutta oleskelulupaa suurlähetystöstä.

Oleskeluluvan tuomat oikeudet

Oleskeluluvan saanut henkilö voi asua, oleskella ja liikkua Suomessa sekä poistua maasta ja palata maahan luvan voimassaoloaikana. Työntekijän oleskelulupa oikeuttaa myös tekemään työtä Suomessa.

Oleskeluluvan saanut henkilö voi myös alle kolmen kuukauden ajan oleskella ja liikkua Schengen-alueella, mikäli hän ei ole kyseessä olevaan maahan maahantulokiellossa.

Oleskeluluvan peruminen

Määräaikainen tai pysyvä oleskelulupa perutaan, kun ulkomaalainen on muuttanut pysyvästi pois Suomesta tai hän on pysyvästi oleskellut yhtäjaksoisesti kaksi vuotta maan ulkopuolella.

Ilmoitus väestötietorekisteriin

Väestötietolain nojalla henkilö, jonka tarkoitus on oleskella ulkomailla yli kolme kuukautta, on tehtävä ilmoitus väestötietorekisteriin joko tilapäisestä oleskelusta tai pysyvästä muutosta ulkomaille.

Lisätietoja: Maahanmuuttovirasto

Tiedustelut: maahanmuuttovirasto migri@migri.fi ja suurlähetystö visa.nde@formin.fi.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 27.6.2017


© Suomen suurlähetystö, New Delhi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot